TREND  |  10 APRIL 2021

‘Future’s made of virtual reality’

‘Future’s made of virtual reality’

Even geen mondmasker dragen op het werk, je geen zorgen maken over ziek worden of op minstens 1,5 meter afstand van elkaar staan... Maar WEL samenwerken aan één vergadertafel en het gevoel hebben dat je in dezelfde ruimte bent? Dat kan! Ik hoor je al denken: Geweldig! Maar hoe dan?

Met behulp van HoloLens 2-headsets, oftewel virtuele brillen, kun je met alle teamleden in verschillende delen van de wereld aan één holografische tafel met elkaar babbelen. 

Het is Microsoft gelukt om een app te ontwikkelen, waarmee je dit tot stand kunt laten komen. Een virtuele samenwerking, waarbij ieder teamlid met zijn eigen avatar aanschuift aan een holografische tafel. Werken op afstand 2.0!

Online en 'fysiek' samenwerken

Microsoft wil ons met deze ambitieuze uitvinding verder brengen dan de inmiddels zeer bekende Zoom-videochats. Een holografische ervaring waar iedereen aan kan deelnemen. Het voelt alsof je in dezelfde kamer bent, terwijl iedereen op (mega) afstand van elkaar aan het werk is. Je kunt je ervaringen delen en ondertussen toch samenwerken aan een project. Als werken op afstand een ‘blijvertje’ is, dan is deze app een geweldige manier om toch ‘fysiek’ samen te werken.

De eerste avatars waren vrij eenvoudig, met losse armen en beperkte bewegingen van het gezicht. Ze hadden veel weg van de Nintendo Mii-personages. Toch kreeg je al wel het gevoel dat je als 3D-figuren ‘echt’ rond de tafel zat en kon samenwerken. Inmiddels kunnen er in plaats van eenvoudige 3D-figuren ook hoogwaardige modellen vanuit de cloud gestreamd worden. En als dit mogelijk is, dan stelt dat ontwerpers en ingenieurs in staat om overal ter wereld samen te werken met dezelfde middelen die ze op hun werkstations gebruiken. 

Geschreven door: Kees Doornenbal

Deel dit artikel:

Pas jij bij Buzzel?
Doe de check!

Op de hoogte blijven van de laatste trends en innovaties?

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de laatste tech tips, trends en nieuwtjes.

Buzzel B.V.

Kouwe Hoek 6
2741 PX Waddinxveen